peloponnesos

peloponnesos

Om bloggen

Här kan ni delta i vårt äventyr i allt vad det innebär att bygga hus i Grekland, och deltidsbo här,samt emellanåt lite om livet i Sverige.
Alla bilder här på bloggen tillhör mig . Vill du använda något eller några foton vill jag att du kontaktar mig!

Gamla kyrkor och annat gammalt

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, January 27, 2009 19:43:49
Inom Vounaria har vi 7 st kyrkor av olika storlekar och utföranden. Alla i mindre eller mer behov av reparation.
Denna kyrka närmast oss har stått i samma skick alla år vi varit här, har bara fått lite mer stödjande ställningar eller vem vet kanske det börjas renoveras snart...
Kyrktornet ser ganska livsfarligt ut där det står med hjälp av ett armeringsjärn, undrar hur länge det står kvar
Stora kyrkan inne i Vounaria börjades renoveras under 2008. I januari i år såg utsidan ut så här,stenarna blästras och fogarna putsas för hand. Tidskrävande arbete, hoppas det blir klart till sommaren , då vi alltid har olika musikevenemang här utanför och runtom kyrkan.

Inomhus såg det ut så en månad tidigare

Mindre kyrkor och kapeller hittar man lite här och där

Annat gammalt kan man hitta här också, lik den här gamla stenmursväggen som kam fram när vi rensade ett tomthörn. Här måste det ha varit ett hus någon gång, det här hörnet ska bevaras, kanske blir det ett härligt fikaplats med utsikt mot havet.

Flera härliga gamla fynd gjordes vid rensningen runtomkring, jättegamla tallrikar, bestick m.m. och dessa underbara krukor,ska bli ett nöje att putsa dom och plantera blommor i. • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post63

Längtan

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, January 21, 2009 21:59:06

Det är lätt att låta sig drömmas tillbaka till underbara Messinien och Vounaria,när man frysande skrapar isiga bilrutor klockan sju på morgonen. Underbara gulblommande fälten ,gröna olivlundar, den enorma mängden av apelsin-mandarin och grapefruktträden och all denna grönskande natur har etsat fast sig på näthinnan för evigt.
Fåren och lammen som ivrigt låter sig njutas av naturens härliga skafferi. Höns vilka kuckandes springer bland tuppar som gal dagarna i ända, ibland springandes lite på villovägar också. • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post62

Alkyonides

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Mon, January 19, 2009 14:42:33

Så kallas några veckor vilka infaller i januari varje år.Under dessa veckor brukar vädret vara som på våren, klarblå molnfri himmel med härlig solsken.Under alla våra är här så har det varit så också,men i år verkar dessa veckor vara lite försenade, men enligt rapporten från Vounaria är det just nu runt 18 grader och soligt.
Den vilda Irisen som har blommat ett tag nu får snart sällskap av den lika vilda Kallan. Kallan är en väldig vacker blomma, många förknippar den med begravning.

Den gula blomstertiden övergår snart till mera rött och lila blommor


 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post59

πηγαίνω στη Στοκχόλμη

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, January 14, 2009 08:44:50

Tiden flyger iväg när man har roligt sägs det, och det stämmer verkligen. Nästan på dagen för en månad sedan anlände vi hem till Vounaria för att fira jul och nyår här.
Mycket har gjorts och hänt under denna tid . Lilla olivskörden plockades, träden beskars och buskar har blivit rensade och nedklippta, emellanåt även på grannens tomt. Skorpioner och ormar kan ju finnas där du minst anar det, och under denna rensning råkade maken ut för ett stick av en skorpion.Ganska smärtsamt stick som efterföljdes av en värkande mycket svullen röd arm i några dagar. Troligen en mindre sydeuropeisk skorpion, den kan vara farlig för barn och sjukliga personer.
Nya träd och buskar planterades, hela tomten städades för att vänta på vårens planteringar. Under påskhelgen är det tänkt att köksträdgärden ska anläggas.Patates, melitzanes,ayginara,karota,tomates, maroulia plus mycket annat gott grönt ska få plats och ge oss massor av hälsosam mat. Horta har vi ju över hela tomten, och nu när vi har lärt känna igen de vanligaste sorterna, så det är bara att plocka och njuta.


Tomtgränserna här är oftast lite "etsike etsi",si och så. Inte ens ingenjören från lantmäteriet har alltid vetskap om var den rätta gränsen går, så det kan vara differenser från en halvmeter och mer.Så var noga med att från början märka upp dina gränser noga i fall du köper en tomt här. Detta för att undvika onödig osämja med grannar tex.
Värat hus ligger inte heller som det ska göra enligt ritningar, av någon okänd anledning stämmer inte tomtritningen riktigt! Men, den birasi....


Många, många underbara stunder med god mat har avnjutits med vänner och andra byborna. Nya goda smakupplevelser har intagits och den finska kålrotslådan samt karelska piroger med äggsmöret och förstås Janssons frestelsen fick ett populärt mottagande till det grekiska julbordet.
Uppdatering med senaste skvallret från samhället har skett nästan dagligen. Språkkunskaperna i grekiskan har gått ett stort steg framåt i denna "levande språkundervisning" .Det bästa är att man lär sig vardagsgrekiska och lite lokalt dialekt. Både ägarna och kunder av Nonos har ivrigt velat lära sig både finska och svenska ord, och förvånat sig över att det finns ganska många ord med samma betydelse. Sedan finns det ju massor av ord vi säger vilka menar helt galna saker i grekiska öron.
Några jordbävningar kändes av ganska rejält och häftiga regnanfallen och fyrverkeriet av blixtar var nästan daglig underhållning .Man blir väldigt duktig på att läsa vädret efter molnen och solen, är det en stor mörk kapella över bergen då blir det ett riktigt ösregn.Och beroende på vilken berg,så vet man från vilket håll det kommer.
Lite ofärdiga arbeten inomhus hanns också med, har man ett hus, så finns det alltid något att göra.
Utflykter till Kalamata och närmaste byarna gjordes när vädret tillät.
Underbara slöa dagar tillbringades med sällskap av goda böcker och massor av filmer

Glada blommor i vår lerjord, från en vän som besökte oss i höstas


Även vägen fick en förbättring av många kubik bergskross, nu behöver vi inte fastna i leran
Blommor och Basilika , vilka den 72 åriga fadern till en av vännerna i Vounaria absolut ville ge oss


Med vemod lämnade vi vår paradis för denna gång för vidare färd till Aten och med Malev via Budapest till Stockholm.Hårda vindar skakade planet vid landningen till Arlanda och det blev en lång landning, nästan som att vi vill inte tillbaka hit ;(


Min tanke var att avsluta denna blogg här och fortsätta i slutet av februari när vi åter är i Vounaria.
Men med all respons och önskningar om fortsättning , tack alla mina kära läsare, så lovar jag skriva lite då och då om livet och husbygget i Grekland samt lägga upp lite bilder. • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post58

Savatokiriaki

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sun, January 11, 2009 22:23:34

När vädret blir varmare finns det mycket att göra ute på tomten, rensa ogräs, plantera nytt eller rentav bara njuta av tillvaron med en god bok, medan solen värmen underbart. En liten tupplur är inte helt fel heller i solstolen.
Så även denna lördag, efter en hel utedag var lik en tomat i ansiktet, vem tänkte på att man i januari skulle använt
solskydd.

Färdig mat hämtades från en restaurang i Koroni, där man alltid har minst 6-7 olika maträtter att välja emellan. Allt hemlagat, som på det flesta ställen här.Denna afton fanns det lamn, kyckling, moussaka ,okra, kalvkött, bream, bönor och någon soppa.

Runt om Vounaria samt Koroni har vi massvis med småbyar, på söndagen besökte vi Vasilitsi, strax utanför Koroni mot Finikounda hållet.En väldigt mysig liten by med små pittoreska gränder.

Matlagning ute i det fria


Senare på kvällen ville grekiska vännerna bjuda oss på middag i en by som heter Falanthi, upp mot bergen från Charakopio. Vilken underbar restaurang , här serverade Giorgos oss en middag utan like.Och på grekist vis så dignade bordet av olika läckerheter. Några nya smakupplevelser intogs i form av grillad lammlever,grillad svamp, grillade friterade auberginer, en brödkaka med ost på, likt fyllda crepes,samt det sedvanliga grekiska, tzatsiki, hot fetacheese,choriatiki, maroulia, patates,lammkotletter.

 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post55

Olivkvistarna

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sat, January 10, 2009 12:56:17

Den första och sista olivkvisten plockades ju in under olivskörden för att bringa lycka för nästa årets skörd samt familjen och alla byborna. En liten peng gavs till "masturan" arbetsledaren för hans lycka.
Kvistarna som prydde våran dörr är nu utkastade och vi hoppas på en bättre nästa skörd .

Även om det nu har regnat nästan i en månad så gagnar det inte alltid naturen. Dessa häftiga regn vi haft rinner ju tillbaka i havet, inte mycket stannar kvar i marken. Det ser man bra på vår tomt, vilken är så lerig efter allt regnandet men bara efter två dagars uppehåll och sol, hård och gåbar igen.
Men väldigt grönskande är det i naturen just nu
Vid första anblick såg det ut att vara rabarber med sina lite rödä stjälkar, men icke , det är ju μαρούλι , sallad helt enkelt.

Olivträden kan användas till mycket annat också, av överblivna grenar kan man tex göra konstverk som denna fina skål eller skopa som vi fick i julklapp. Den är underbart len och mjuk .

En sen middag intogs på en liten mysig restaurang i grannbyn Charakopio, mitt i maten kom en av servitörerna springandes till oss, och frågar om det år vår bil strax utanför. "Problema,problema" säger han, och visst var det .
Punktering, troligen under vår tur till Kalamata tidigare på kvällen så hade vi kört på en stor spik, som satt i däcket nu. Ut och byta däck bara efter maten, några grekiska gäster skrattade åt oss och sa "avrio,avrio" , i morgon.


 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post53

Nonos

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Fri, January 09, 2009 13:35:38

Efter en härlig volta i det lika härliga vädret igår slank vi in till våran egen by kafenio. Den kallas här för Nonos för att det underbara äldre paret Stelios och hans fru Potitsa vilka äger kafenion är gudföräldrar till hälften av Vounarias invånare. Gamle Stelios och och Kiria Potitsa är båda över sjuttio år men fortfarande i arbetet. Från tidig morgon till kvällen då sonen Nikos tar över serverar de oss Frappes,mezes,ouzon, hembakat bröd och andra godsaker ,alltid lika glada.
Kvällen blev lång här denna torsdagafton med mycket prat och kortspel,nya spel lärdes av båda parterna,några av byns präster tittade in då och då för en liten whisky samt berättade lite skvaller för oss.
Här lärs det spel av en finsk och en grek, vilken kan vara vilken...

Ouzon står i rad och brasan värmde gott


 • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post52

Nero Logariasmo

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, January 07, 2009 21:07:55

Som vanligt i början av januari besöktes kommunalkontoret i Koroni för att betala fakturan för vattenförbrukningen för 2008. Men i stället för att betala blev vi bjudna på bakelser vilka hela personalen även avnjöt med var sin Metaxa. Om man nu firade Giannis eller rentav återgången till arbetet blev en gåta,och fakturan blev obetald för att den ansvarige personen hade ledigt och var åter i tjänst nästa vecka.
Men inga problem här inte, det gick bra att betala nästa gång vi kom till Koroni, även om det nu skulle bli om några månader. Likadant var det för ett år sedan, fast då blev vi bjudna på glass, då lämnade vi pengar i ett kuvert och hämtade kvittot tre månader senare.

Vädret har varit lite omväxlande idag men ganska varmt
I Koroni hamnen höll fiskarna på att reda sina fisknät

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post50

Theofania

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, January 06, 2009 20:32:34
Så har även trettonhelgen firats och i morgon börjar mjukgången till det nya årets nya vardag.
Förr i tiden här i Grekland var det tradition denna dag att prästen i byn slängde ner korset i havet vartefter alla byns unga män hoppade i för att fånga den. Och den som fiskade upp korset blev lyckosam resten av det nya året. Traditionen lever vidare än idag, dock bara i större städer.
Solen har äntligen värmt oss med hela sin underbara värme idag, och det hettar i hela ansiktet efter en hel dag ute i solen.
Vädret har varit så klart att vi kunde se Kalamata på andra sidan av havet från våran altan.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post48

Dagstidningarnas land..

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, January 06, 2009 09:56:39

Trettondagsafton förlöpte lugnt utan större händelser förutom vädret som inte låter oss glömma dessa naturkrafters makt . Mellan häftiga regnanfall ,blixtrande himmel med brak och dunder var det mysigt att ligga i soffhörnan med böcker och tidningar.
Grekerna läser väldigt mycket dagstidningar, och det finns verkligen en uppsjö av dessa. På TV:s morgonsändningar har de stackars reportarna högvis med tidningar att gå igenom , för att inte tala om alla bilagor och mängden CD och DVD skivor som följer med tidningarna.
Staten stödjer delvis tidningarnas verksamhet här.
Ofta på lördagsmorgarna följer jag med min väninna till tidningskiosken i grannbyn, där hon handlar sin favorittidning , för 4 euro har hon läsning i en hel vecka med alla bilagor, om mode, ekonomi,politik,hälsa samt musik Cd samt kanske en DVD för hennes lilla pojke.
I Koroni har vi våran egen originella tidningsshop, vilken denna äldre man håller liv i. Trots lite turbulens här hittar man alltid sin tidning, här köper man även bussbiljetter, han ringer och kollar platstillgången och skriver ut platsbiljetter för hand. Väldigt viktigt att förköpa biljett till Kalamata-Aten bussen, då det ofta är fullsatt.

Blog Image
Ingen matlagning behövdes denna kväll igen, för väninnan kom med Beef Stifado och potatismos till det!!
Så himmelskt gott , hon om nån skulle verkligen lyckas med en restaurang.

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post46

Dunder och jordbävningar

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sun, January 04, 2009 09:17:26

Ett riktigt häftigt åskväder höll oss vakna natten till söndagen , blixtrarna lyste upp himlen som det bästa fyrverkeriet, åtföljda av fruktansvärda brak och dunder, kändes verkligen som "himlen brast sönder".
Emellanåt kändes det som hela huset skakade, tills det vid sjutiden verkligen skakade och gungade en stund.
Även de sista försöket till att sova försvann snabbt och jag på nätet kunde läsa om att det redan varit en mindre 4.3 richters jordbävning i havet strax utanför Koroni vid femtiden. Så detta var en större efterskakning.
Alla bergen runt om oss gör att åskvädret bara cirkulerar runt om oss i timtal och aldrig vill gå över bergen !
Hoppas nu bara att regnandet ska sluta, även om det lovas mer och häftiga regnskurar till hela nästa vecka.
Men väderprognoserna är ju inte alltid att lita på, i alla fall inte om man inte villsmiley
Jag älskar rengbågar och tror på att det för lycka med sig när man ser en hel regnbåge med båda ändarna.
Än en gång så lystes himmelen upp av en underbar båge och båda ändarna i vår by. Vi blev liksom fångade mitt i denna vackra båge. Fick inte med hela regnbågen på en bild, men den syns nog någotlunda på dessa.


Inga större efterskalv kom idag, bara några mindre kändes av litegrann, en trekvarts volta hanns med mellan regn attacken, här lär man sig spå väder efter molnen. Het bastu efter en fuktig promenad är inte helt fel smiley


Olivsäckar på tork
Blog Image
Blommande palmträd
Blog Image
Påskliljor?
Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post44

Livemusic

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sat, January 03, 2009 22:35:26

Denna regniga lördag har det inte hänt så mycket märkvärdigt här. En tur till Koroni för att spela Tzoker där
12 miljoner euro ligger i potten smiley en otrolig mängd pengar, vad skulle man göra om ........
Hur många gånger har vi önskat och väntat på att det skulle varit musikaftnar med levande musik här i Koroni,
så nu äntligen händer det,och vi är alldeles för trötta för att gå.
Hoppas bara det blir fler gånger senare när även vädret är bättre.

Blog Image

Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post42

Den nya vägen..

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Fri, January 02, 2009 20:09:38

Om det var soligt igår, så har det regnat desto mer idag. Regnet kommer som anfall med häftiga nedfall. Likt helikopter vilka släckte bränderna förr förra sommaren. Vilken tur vi hade ändå att lastbilen med över 5 ton bergskross kunde komma upp till oss idag . Traktorgrävmaskinen som skulle plana ut allt fick vi vänta på i 3-4 timmar, men det var det värt för nu kommer vi i alla fall härifrån när vi vill och inte bara när vädret tillåter.

Vilken lycka med en väg som man inte behöver sjunka i hela tiden
Blog ImageEmellan regnanfallen hanns det med att plocka lite horta på tomten
Blog Image

Mer regn lovas, tur att vi bor ganska högt upp på en kulle, men kullen kanske rasar ned med regnet, vem vet, då hamnar ju vi närmare havet....

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post39

Protoxronia

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Fri, January 02, 2009 10:58:01

Årets första dag fortsatte med underbar värmande sol, vilket förstås tvingade ut oss på liten volta. Alla byborna i Vounarias hade visst också vaknat till liv denna dag, för överallt hördes "Xronia Polla, "Kali Xronia" och tungan i munnen börjades kännas stor efter alla xrhxrhhh... Men det är så underbart att dessa människor i den här lilla byn har tagit mot oss med en sådan värme.
Vounaria är ju inte någon stor by, och ligger lite i skymundan,vid vägen till Koroni.Det är inte alla som hittar hit så lätt. Men kyrkor och kapeller har vi många av, om jag inte minns helt fel så är det 11 st. Fyra präster finns det för att ta hand om byborna. Har ni förresten någon gång sett en grekisk präst utan skägg?

Kvällen avnjutades med grekiska vännerna, och på menyn denna årets första dag var
Kantarellsoppa med vitlöksbröd
Renskav med potatismos,lingonsylt
Svensk äppelpaj med vaniljsås
Förstås hade vännerna med sig även skordalia och gröna stora paprikor fyllda med härlig feta
Äppelpajen fick skickas med som hempaket ,för ingen orkade ens smaka på den, jag har bakat denna paj ofta till vänner i byn, och den har blivit så populär att man frågar efter densmiley
Många nya grekiska ord rikare blev vi denna kväll, verkligen den bästa språkundervisningen jag har varit på.

Roligt att ni besöker min blogg och tycker om att läsa den. Bifogar några nya bilder från dagens volta i byn

Härifrån" vita huset" skriver jag

Blog Image

Blog ImageBlog ImageBlog Image
Blog Image


Blog ImageBlog ImageEfter ett långt funderande vågade denna lilla "skilos" bli vän med oss
Blog ImageBlog Image

 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post38

Kali Xronia

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Thu, January 01, 2009 09:04:47

Blog ImageMed denna Vassilopita börjades det nya året 2009.
Nyårsafton här firas ju med familjen, man äter och spelar kort.Vid midnatt släcks alla ljusen och när klockan slår tolv tänds allt igen, en klar markering att ett Nytt År har påbörjats. Då äts även Vassilopita, en mjuk kaka med smak av både kanel och kardemumma,en mynt är inbakat och den som biter i den får ett lyckligt år.
Enligt grekisk tradition skärs första biten för Kristus, andra för familjen som är långt borta,tredje för huset ,fjärde för en själv och resten för allasmiley
Tidigare på dagen var vi inne i Koroni för ärenden och oj,en överraskning i postboxen
Blog Image


Underbar Fazer blå chocklad, tack för vänner som tänker på en.


Denna nyårsafton var vädret underbart soligt dock lite kyligt , nu i skrivanders stund är det 0 grader!!!
Några bilder från Koroni nyårsafton 2008

Blog Image
Blog Image

Blog ImageBlog Image

 • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post35

XRONIA POLLA

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, December 31, 2008 08:16:52

Blog Image

En riktig god Nyårsafton tillönskas alla mina läsare Hoppas ni alla får ett Gott År 2009

Blog Image • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post34

Efter stormen kommer...

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, December 31, 2008 07:34:41

Efter ännu en stormnatt hälsaden äntligen solen oss god morgon med sina underbara strålar av guld.
Knappt att vi hann avnjuta morgonens första te och kaffe så börjde strömmen krångla, reparationer efter stormen hade visst börjats,och här tar det tid. Så efter några timmars av och på el, ändrade vi planerna för dagen, plan A fblev till plan B. Bilnosen styrdes mot Kalamata och den lokala byggvaruhandeln där, virke skulle handlas.Här kan man köpa virke som kommer från finska Kuusamo, och våran lokala såg får sin virke från Stora Enso i Kemi i Finland. En liten gasolbrännare fanns också med i köptankarna, den är bra ha vid elavbrotten, då kan man åtminstone koka upp vatten eller värma mat.
Hungern förde oss till vår favorit pita gyros restaurangen, maken var visst lite mer hungrigsmiley

Blog Image
fika efter pita gyros var ju bara ett måste,tsai ke Milopita , kafe elliniko ,diplo ke sketo me croissant Danos.
Överrasknade så var inte Milopitan den traditionella grekiska ,utan en en mer europeisk version med vaniljgrädde. Men så himmelskt gott..............Blog Image

Några bilder från Kalamata denna soliga lite kyliga dag

Blog Image
Blog Image

PS Köptes gosolbrännaren?? Men ficklampor och tändare finns det gott om nu till framtida behov.

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post32

Armerad vindruta

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Mon, December 29, 2008 20:16:42

Sådan vindruta har jag inte sett tidigare, kanske någon säkerhetsgaller för mötande- inflygande sakersmiley och ingen glasruta så inga skärskador. Trafiken här är ju en av de värsta i hela Europa, och det kan man inte undgå att märka av
Blog Image

ibland vet man helt enkelt inte vart ta vägen , när man får mötande som kör över hela vägen, bara blunda och hoppas att det gick bra...........nej då,.


Regnet har lättat lite och vi kom iväg med bilen,med lite puttande och slirande ,men ändå.
Tur att jag tog med mig garn och stickor, dagarna och kvällarna går fort med att sticka och samtidigt kolla på någon film när det inte finns så mycket annat att göra just nu.


Och sedan kan man alltid titta på vår kyrka i Vounaria i kvällsbelysningen.

Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post30

Värmeljus och regn

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sun, December 28, 2008 19:59:03

Jag är en storförbrukare av värmeljus, idag har det gått åt minst 50st. Men vad är mysigare när regnet bara öser ned. Våran tomt har återigen förvandlats till en leråker, vi måste snarast fixa mer bergskross i alla fall till vägen så vi kommer härifrån med bilen. Men ingen större bil kan ju komma hit innan marken är torrare. Så tills dess.....?

Blog Image
Knappast man vågar ta sig ned till byn med fots, men regnet slutade helt plötsligt och vi kunde ta en volta för att hämta mat från väninnan hon hade lagat åt oss igensmiley. Traskandes i leran och över blöta och hala olivlundar i mörker med en ficklampa kom vi ned

till byn där vi var tvungna att gå in till vår kafenios för att hälsa på det gamla ägarparet. De är alltid så vänliga och även nu kom hon med en mezetallrik till oss,när vi delade på en Amstel. Två av byns präster satt också här smuttandes på sina metaxas. Vounaria med sina ca 250 bofasta har tre egna präster ,hälsningar utbyttes,
Kali Xronja och

Blog Image
hem igen för att avnjuta Lahanodolmades , en helt ny matupplevelse för oss, som våra kåldolmar, med både köttfärs och ris i, men i äggcitronsås och lite ost över tror jag,måste fråga henne i morgon. Väldigt väldigt gott.
Någon som har smakat Lahanodol?

Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post27

Annandag jul och vardag igen

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sat, December 27, 2008 18:26:43

Annandag jul passerade utan större händelser. Olivplockningen fortsatte som vanligt och presseriet går för fullt igen. Lite trött på all julmat och vädret lockade inte heller till att gå ut att äta. Så iväg till Charakopios nya pizzeria.
Här hade redan de lokala männen samlats med sina ouzon, och även några kvinnor hade fått följa med,ouzon slank ned med fart här och konservationen var i full gång.
Medans vi väntade på våran pizza special, bjöds vi förstås på en kvarts kanna krasi, varför inte samma service i Sverigesmiley
Vi kom på att det skulle bli ett bra karaoke ställe av den här nya baren, undrar om grekerna är ett karaoke folk, dom sjunger ju i alla fall alltid och överallt.

Idag har jag varit helt inne på fredag, alla dessa helger gör ju att man tappar bort tidsfattningen. Inte undra på att posten i Koroni var stängd.
Men en lång" volta" promenad togs och kameran laddades med nya bilder igen.
Nu när vinden har återgått till något sä när normalt, kunde vi elda upp alla rensade olivkvistarna.
Vilken härlig känsla efter några timmars eldande i det blöta gräset och regnet att gå in en het bastu och känna värmen sakta återvända i hela kroppen.

Bifogar en länk till albumet för dagens bildkavalkad

http://juletider.peloponnesos.net/
 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post26

Andra julafton

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Fri, December 26, 2008 10:18:25

Ett dignande julbord av alla härliga delikatesser hade vi denna andra julafton, med våra grekiska vänner.
Skinkan,laxen,jansson m.m. fick sällskap av fräscha och goda sallader som, vitkålsallad med morot,smaksatt med vitlök och olivolja. Bladsallad med purjo och dill,lite kalamatavinäger till. Nya salladsupplevelser!!
Tzatsiki och Hot cheesesallad, små ansjovis med kapris,rökt griskött( pasto) dukades också fram. Och oliver förstås.
En stor härlig ungstekt kyckling med champinjoner till huvudrätt,och kokt potatis till.(den kokta potatisen fick vi helt för oss själva) Grekerna äter inte gärna kokt potatis,har visst att göra med en gammal sed,kokt potatis serverades enbart till sjuka. Våra vänner blev väldigt förtjusta i den finska kålrotslådan samt karelska piroger med äggsmör. Ägghalvorna med räkor och majonnäsgick åt ganska fort. Lite nya matupplevelser för vännerna.
Glöggen med Annas pepparkakor och julstjärnor fick 10 poäng, för att inte tala om all god Fazer chocklad.
Sammanfattad, en god och lite annorlunda julbord. "Poli nostimo"

Jultomten ville också klättra in via balkongen ..................
Blog Image

En god fortsättning på Annandag jul önskar jag er alla med denna vackra julstjärna
Blog Image

 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post24

Julafton

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, December 24, 2008 19:56:11

Inte märker man mycket av julafton här nere inte, olivplockningen fortsätter som vanligt, motorsågarna skriker , kvistar bränns upp. T.o.m vädret har varit långtifrån julvädret! Strålande sol och plus 18 hela dagen. Inte så lätt att infinna sig julkänsla. Men vi har avnjutit julbord med alla dess läckerheter och mätta och belåtna tittade vi på Kalle Anka och hans vänner på svensk tv.
Telefonen har även gått varm hela kvällen till barn och barnbarn samt vänner runt om i världen.
Webbkameran har också varit flitigt i gång, har fått så underbara flygpussar av barnbarn under flera timmar!! Tack för teknikens under!!
Så inte så mycket mer på denna julafton som att önska er alla en riktig god fortsättning på julaftonen med denna link


http://www.arkikon.no/julekort08.htm

 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post21

Tystnad råder,tyst det är ...

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, December 23, 2008 22:49:14

Lugnt och tyst är det här nere, endast alla blinkande och lysande juldekorationer påminner oss om julen.Vi har också några för att lysa upp de mörka kvällärna. Här en fönsterdekoration.

Blog Image
Idag har vi haft en härlig solig dag med 18 plusgradersmiley men just nu är det kyligt ,bara 5 plus.
Men inomhus är det härligt varmt, värmer gör även lite glögg med glöggklubbor, vilka vi fick i present av dottern och pojkvännen,smaskig mörk chocklad som bara smälter i glöggen.
Till kvällsteet avsmakades den stora och goda fruktkakan, en present av andra döttrarna med familj. De vill säkert att vi ska bli riktigt feta med alla dessa godsaker.


Doften av finsk kålrotslåda fyller huset just nu, i morron bitti blir det risgrynsgröt till frukost enligt finsk tradition,
sen blir det både köttbullar och Jansson med allt annat gott som hör det finska och svenska julbordet till.
Och på juldagen blir det fortsatt julbord med grekiska inslag!

En God och fridfull Jul önskar vi er alla
Blog Image


 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post19

Egen olja

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Mon, December 22, 2008 21:39:27

Vilken lyckans dag trots den enorma stormen som bara fortsättersmiley Vi fick vår första egna olivoljan någonsin.
Blyga 15kg blev det av 5 träd i år, lite vilsna kände vi oss på presseriet med våra futtiga 2 säckar, när alla andra anlände med traktor och släp fulla med säckar!!
Men vi är så "happy" med våra 15kg, kommer att räcka lång tid för oss, och det bästa av allt, egen olja!!

Våran presseri i Vounaria, full aktivitet dygnet runt i dessa tider

Här rinner det gröna guldet,,,,,,,,,,,,,
Blog ImageOch våran lilla skörd
Blog Image

.

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post18

Pepparkakor och glögg

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sun, December 21, 2008 19:38:26

En lugn söndag har vi haft idag, soligt men ganska kyligt. Små rökmoln överallt , alla överblivna grenar och kvistar eldas upp efter olivplockningen.
Just nu endast +8 grader ute, och det har börjat blåsa till storm igen.Fönsterluckorna skramlar.
Som tack för gårdagens shoppingsällskap till Kalamata, kom väninnan med en god spenatpaj i filodeg samt grekiska julkakor till oss. Måste nog börja promenera några km varje dag för att förbruka all den goda maten.
Jag hade precis värmt glögg till oss och bjöd även henne, hon sa att det smakade precis som den vin de får vid konfirmationen!!
Och de har också en egen speciell "julglögg" här. Tsipouro blandat med hett vatten och honung!! smiley Väldigt starkt!!. Tsipouro är ju en stark dryck likt Raki.
Mycket gott blev förresten glöggen av det lokala rödvinet ,lite socker och apotekets aromatisk tinktur,bara att värma upp men tyvärr hade vi inga russin eller mandel hemma så det blev endast pepparkakor till men det blev jättelyckat. För ni ska veta att våra svenska pepparkakor är verkligen populära här,alla älskar dem!!


Två av mina stenväxter,de har ett annat namn också ,men jag kommer inte på det. (är det suckulanter,eller nåt)

Och en bild av min jasminträd som har börjat blomma nu
Blog Image • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post15

Snö

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Sat, December 20, 2008 22:03:55

För första gången på en vecka lättade molntäcket så vi kunde se Tayegetos bergskedjan. Topparna hade fått en underbar vacker vit snöslöja över sig.
Detta vy är från vår terrass över havet mot Tayegetos

Blog ImageRegnet har inte lämnat oss än,så emellanåt regnade det ,samt regnade och solen sken samtidigt.
Första gången i mitt liv har jag sett en hel regnbåge!!! Underbart!!. Den andra änden var precis i våran by, ska kanske ut på skattejakt, det sägs ju att vid regnbågens ände.......Precis som på teckningarna man själv och ens egna barn ritade som små,en båge av alla färger.Tyvärr hann jag inte fånga hela i bild.
Blog Image
Eftermiddagen avslutades med shopping i Kalamata med grekiska väninnan. I skrivandets stund lite snurrig i huvudet efter denna karusell av språk, engelska och det lilla grekiska jag kan ,hela kvällen,och nu skriva bloggen både på finska och svenska. Så ursäkta skrivfelen.
I kassakön på Jumbo märkte man inte av något ekonomiskt kris,inte. Här handlades det för fullt.
Oj,så underbara leksaker det finns,kunde ha köpt allt möjligt till barnbarnen!!


Kvällen avslutades med frappe på en mysig restaurang på torget


 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post14

Paraplyträden

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Fri, December 19, 2008 19:25:40

Idag har vi haft vår första olivplockning och efter en dag så förstår jag verkligen varför inget annat händer i olivtider. Det är inte bara att plocka ned oliverna. Redskap måste inhandlas, du måste ha 4st stora dukar som läggs på varje sida om trädet. En särskild olivkratta för att kratta ned oliverna på duken, handsågar samt motorsåg för större grenen. Säckar för oliverna.
Själva plockningen börjar med att en man sågar ner grenar och en annan hackar rent grenarna av oliverna vilka ramlar på duken, där måste man rensa bort alla smågrenar och kvistar. Sen häller man allt i säckar och kör till presseriet och inväntar härlig fräsch egen olivolja. Här i Vounaria går presseriet dygnet runt från december och januari ut.
Tradition är att man tar in första och sista kvisten med oliver,över jul och nyår,detta för att bringa lycka för ens egen familj samt hela byns folk och kommande olivskörd.
Olivträden ska ju beskäras varje år , och för att få en maximal skörd ska träden beskäras till en form av en öppen papaply.


Härliga oliver som blir till olja, de andra oliverna vilka man köper i burk, matoliverna,plockas redan i november.Blog ImageNu har inte vi så många träd att skörda i år, så det blev blyga 35-40kg oliver för oss. Och dom äldsta träden är ca 400 år gamla och är obeskurna ,så väldigt få oliver på dessa. Undrar om dom skrattar åt oss när vi lämnar våran första skörd till presseriet??? Och hur många liter olja kan det bli, vad tror ni??
Måste bara säga att bastu efter den här blöta,fuktiga skördedagen var den bästa stunden för idag.


Nu är vi självförsörjande till horta också, vår grekiska granne visade oss att hela vår tomt är full av detta nyttiga gröna sak och lärde oss att plocka rätt. Hortan kokades 15minuter , sen blandades den med lök, olivolja och smaksättes med salt och citron. Att något så enkelt kan vara så gott. Kan ätas till allt.

Blog Image

 • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post11

Svampar efter regn

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Thu, December 18, 2008 20:40:45

Väckning i gryningen till ett enormt brak! Jordbävning igen,eller, brakandet fortsatte och jag förstod att det bara var åskan som mullrade. regnet har öst ned hela natten och bildat nya härliga lerpölar på tomten.
Men på eftermiddagen värmde solen oss med sina härliga strålar och lockade ut oss. På med stövlarna ,kameran på axel och ut. Svamparna dyker ju som bekant upp efter regn, bla hittade jag den här svampen. Lite likt en populär svamp hemma i Sverige,men men....man vet aldrig, skulle du våga smaka på den???Blog Image

Trodde nästan att jag hittat en orkideparadis ,men det var
vackra Iris som lyste underbart ljusblått i det våta gräset. I Sverige brukar ju Irisen blomma till maj-juni.

Blog Image

Vilken mat får man på restaurang när man beställer Skordalia? Potatismos med vitlök och olja. Gott är det.
Men god var även den versionen av Skordalia vi fick av vänner här nere,tillverkat av valnötter,smulat bröd,vitlök samt olja förstås. Man tager vad man haver smiley
Blog Image

 • Comments(1)//blogg1.peloponnesos.net/#post10

Stormigt

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Wed, December 17, 2008 19:45:22

Idag har det varit jättestormigt ,vinden viner i alla hörn och allt mindre tungt flyger i luften. Regn har vi inte fått idag, så hoppet finns kvar att marken börjar torka så man kan gå ut igen utan att behöva bada i leran.
Vi körde runt i Koroni området och kollade stormens styrka och skador. Av våran underbara Sagastrand syntes ingen strand då havet hade kommit ända upp till vägen.Vågorna var minst 2 m höga idag.
Piren i Koroni hade verkligen krossats av stormen,kommer att ta lång tid att reparera den. Några fiskebåtar hade även flugit upp på land

Vi har fått en alldeles ny supermarket i Charakopio,närmaste större byn,och vi var givetvis där för att lyckoönska.
Det är en stor händelse här när något nytt öppnar, jag fick en mjuk vit chasmir halsduk som present.

Vi tog en fika i Koroni och blev bjudna på en Egyptisk chocladkaka ,servitörens mor var från Egypten och hade bakat. Väldigt sött och dränkt i saft eller något.
Annars har det inte blivit så mycket gjort idag,vi har mätt lite mark och tomtgränser med en "michaniki"(ingenjör),
kollat på våra olivträd vilka får vänta på plockning tills vädret är bättre.
Blog ImagePå kvällen var vi till makens frisör i Koroni. För 7€ förvandlades trollen till en ny man.
När vi kom in så klippte han en liten pojke,och han hade fått hår i näsan och det kilade så enormt. Mamma och pappa plus några till väntade och drack var sin Amstel under tiden. Kolla in den originella frisörstolen!!
Blog ImageGyros baren bredvid frisören lockade in oss, så det blev Pita Gyros med var sin Amstel till middag i kväll,notan 7,60.
 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post8

På stan

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, December 16, 2008 20:01:54

Idag har det varit en underbar varm dag med +21 gradersmiley. På dagens program stod det Kalamata besök.
Meningen var att lämna in en HP skrivare för reparation,men väl framme upptäckte vi att huvudärendet låg kvar hemma. Men tur nog hade vi några små ärenden till.
Hann även att njuta lite av julblommornas prakt och färger.
Blog Image
Julen här är även en tid för mandariner och apelsiner,de är så saftiga och goda att man gärna skulle stoppa i sig flera kg dagligen om inte magen sa ifrån.På hemvägen köptes i alla fall en 5kg:s säck av dessa vitaminbomber.
Julkalkonerna däremot väntade vi med än så länge.

Kvällen avslutades med en getgryta med horta ,lagad av vår grekiska vän,gott,smakade lite som dillkött.

 • Comments(2)//blogg1.peloponnesos.net/#post5

Måndag 15 dec

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, December 16, 2008 18:29:25

Efter en god natts sömn vaknade vi till ljudet av motorsåg!! Det tog ett tag innan hjärnan vaknade och förstod att grannarna skördade sina oliver och sågade grenarna.Vi befiiner ju oss mitt i dessa skördetider.Blog Image

Tomten är fortfarande lervälling med stora vattenpölar här och där.Tur att man har sina crocs!!
Solen var framme hela dagen men räcker inte med en dags sol att marken ska torka. Och mer har lovats

Naturen grönskar efter all regn och den delen av tomten där regnet ej har bildat små sjöar är full av gula blommor(dessvärre tror jag att det är ogräs,)
Blog Image

Jag är en rosälskare, och skulle vilja ha en stor rosodling,men ibland måste man begränsa sig,några stycken har jag i alla fall. En utav buskarna har blommor i fyra olika färger.
Orkider ligger också varmt om hjärtat,vem vet ,vilken orkideodling jag har nån dag.Det finns ju sorter vilka ej kräver växthusvärme ,utan klarar lite kyla.
Blog ImageBlog ImageDessa har vi dussintals av runt om på tomten,någon som vet vad denna blomma är
Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post3

Söndag 14 dec

Juletider på PeloponnesosPosted by anneli Tue, December 16, 2008 16:14:38

Så var det dags att resa ned till vackra Peloponnesos igen för att fira jul och nyårstider .
Hemma i Sverige firades julen i förväg med barn och barnbarnen,julbord avnjöts och barnbarnen fick sina julklappar. Tidigt på morgonen lämnade vi ett snöslaskigt Sverige bakom oss för vidarefärd mot Aten.
Fjäderlätt flög piloten ned oss till Eleftherios Venizelos där en vacker julgran hälsade oss välkomna.

Blog Image


Nalle Puh med vännen Ior satt bland alla julblommor och julpynt och önskade oss "Kalo Taxidi"

Väl ute på motorvägen fick vi en känsla av hunger,en snabb burgare på Goodys vid vägen.

Blog Image

Längs motorvägen såg vi massor av vägarbeten,här byggs nya tunnlar ,kurvorna blir färre och restiden kortare,
2010 obs grekisk tid, ska ju även nya motorvägen mellan Tripoli och Kalamata vara färdig.Återstår att se!!

Blog ImageEfter att ha kört runt ca tre och en halv berg kommer vi till sista rakan mot Kalamata.Det regnar ganska rejält och temperaturen är endast +7.Alla små byar är upplysta av alla möjliga slags juldekorationer,det blinkar och lyser överallt.
Blog Image

Närmare Koroni blev vi även önskade Gott nytt År redan
Blog ImageOch äntligen kom skylten till hembyn och den långa resdagen var till ända
Blog Image

Väl uppe vid huset var det ju kolsvart förståss,så vi inte såg att hela tomten hade blivit till en leråker av all regn under senaste veckorna.Hoppade ut ur bilen och sjönk ner i leran och försökte ta mig upp,vilket föranledde till att hela jag ramlade ned i leran.Där låg jag i härliga leran,gissa hur jag såg ut!!!! Men tur att det finns vatten.
Stormarna och regn senaste veckorna har varit enorma, piren i Koroni är förstörd,flera fiskebåtar har gått under vatten. Inne i Koroni steg vattnet ända till kyrktrappan på torget.Och mer oväder lovas.
Men magen kurrade igen,och affärer stängda för att det är söndag.Inne i Koroni var bara fiskrestaurangen öppen,men nej tack.Det fick bli lilla mysiga restaurangen i Charakopio, choriatiki,tzatsiki och bröd med lite grillat kött och vi var färdiga för sängen!

Kalinichta med denna juldekoration ,någon som vet varför man har dessa segelbåtsdekorationer

Blog Image

 • Comments(0)//blogg1.peloponnesos.net/#post2